úterý 24. dubna 2012

Třídní schůzky podruhé

Tentokrát u Lucky. Po pracovním dopoledni jsme před hudebkou stihly s Luckou vyzvednout vypraný polštář na papasan a krátkou procházku parkem.
Už jsem se tady asi zmínila ,že jsem třídní důvěrník, tudíž na ty rodičáky prostě musím. Navíc mě to ani nevadí.
Jak se dítko učí a chová se dozvídám průběžně  a tak to není žádné překvapení.
Taky jsem se asi zmínila, že má Lucka od letošního školního roku novou třídní.
 Jak bych to napsala... "Baba" učitelka, ale v dobrém smyslu. Paní okolo padesátky, která děti naučí, ale taky si je pěkně srovná. V jádru to není špatná ženská, jen někdy zvolí postup, který některým dětem až tak úplně nesedne.
Přímočará, všechno musí odsejpat a fungovat. Na druhou stranu - je ve třídě integrovaná postižená holčina, které se maximálně věnuje. A že to leckdy není snadné ( potvrzeno i maminkou oné holčičky).
Paní učitelka nás hned v počátku upozornila na fakt, že jí není dobře a ještě před všeobecnými věcmi jako je výlet a focení atd., nám jednotlivě podávala informace o dětech tak, jak jsme postupně přicházeli, aby schůzky byly co nejkratší a ona mohla ulehnout.
Potom nás obeznámila s těmi všeobecnými fakty a zdálo se, že i vloni problémoví žáčci jsou letos "srovnáni" ke vší spokojenosti.
Měla jsem prostě pocit, že jak jsme se paní učitelky zpočátku trochu jako rodiče obávali, tak je vše relativně OK.
Jak jsem se mýlila. Najednou se otevřely dveře a vkráčeli rodiče chlapce, který letos do třídy přestoupil. A jali se na paní učitelku útočit. Jakto, že oni musejí kupovat pomůcky, kontrolovat úkoly, kontrolovat přípravu na druhý den, učit se s chlapcem zameškané učivo atd. Doma naprosto dokonalý a vzorný chlapec je ve škole otravný, nepozorný, vyrušuje..., navíc občas i ohrožuje onu integrovanou holčičku ( a opět to je i potvrzeno vícero rodiči- známe se, máme na sebe kontakty, jsme malé město).
Ale paní učitelka se ho chce prý zbavit. Oni si nepřejí, aby mu psala do spec. notýsku jeho každodenní prohřešky ( zapomínání, zlobení atd.), protože to není pravda. Známkové ohodnocení prý taktéž neodpovídá jeho znalostem a oni budou žádat přeložení chlapce jinam. Asi kam, když je ve třetí třídě už na druhé škole ve městě a jsou tu základky tři.
Chodím na rodičáky už spoustu let. V každé třídě vždycky byl nějaký problémový žák, ale takhle problémové rodiče jsem ještě nepoznala.
Co mne potěšilo, že rodiče ostatních dětí ( i těch ostatních problémových) zůstali sedět ve třídě a zastali se paní učitelky. Rodiče chlapce to chtěli řešit jen s paní učitelkou ( ale jindy do školy neměli kdy zajít)!
Blbá zkušenost, taky zkušenost.

3 komentáře:

  1. Hmm, mat problemove dieta je tazke ale je spatne ked si to rodicia nepriznaju a okolie im sotva nieco povie, ja mam kamaratku co ma k tomuto pristupu nakroceno. Na ucitelky sa stazuje uz v skolke, vsetci su zly, nerozumeju jej synovy.
    Mozno sa takto citi lepsie,ja z problemov co mam zo svojim synom viem ze je to od uciteliek len dobre mienena rada.

    OdpovědětVymazat
  2. Jo jo, dobře známe. Z obou stran. Někdy je to ale o nervy.

    OdpovědětVymazat
  3. No něco mi to připomíná:-(((

    OdpovědětVymazat