čtvrtek 3. ledna 2013

Rozporuplné pocity

Nějak nevím, co dnes napsat.
Radovat se z toho, že se mi podařilo uzavřít rok 2012 ? Sice v mnohem delším čase než jsem počítala a za pomoci dalších několika lidí - problémy s PC. Ale mám to !
Nebo z toho, že Lucka ač má prázdniny a byla dnes sama doma, tak zcela dobrovolně šla na hudebku ?
A to pan učitel na flétnu šel do práce jen kvůli ní :).
Nebo se mám těšit na zítřejší práci? Přijede jeden kolega, který sem nejezdí tak často.
Nebo na zítřejší odpoledne, kdy jedeme s Luckou na návštěvu, kam prozradím až zítra.
Ale všechny tyhle radosti nějak zastiňuje smutek.
Smutek z rodinných vztahů. Nevím, kde jsme udělala chybu. Všechny vychovávám stejně. Všechny mám stejně ráda. Odezva je různá. Ta jedna bolí. Moc.
Pak mám ještě vztek. Ne smutek, ale vztek. Nemíním se rozepisovat. Jedno slovo postačí. Amnestie. Děs.
A pak mám smutek. Z neúcty, z vandalismu, z hyenismu, nevím jak to napsat.
Doufám, že autor promine, že jsem sem zkopírovala celý článek. Odkaz mi přišel málo.
Nejsem horolezec, ani nikdo z rodiny se tomuto sportu nijak významně nevěnuje.
Neznám osobně nikoho z obětí. Ale každý rok jsme tam zašli rozsvítit svíčku, kdykoli...Je mi smutno.

Horolezecký hřbitov v Českém ráji poškodili nenechaví zloději

03.01.2013  Autor: Petr Ježek
Horolezecký hřbitov v Českém ráji poškodili nenechaví zloději

Desky se jmény obětí hor se na konci roku ztratily ze symbolického hřbitova pod Mariánskou vyhlídkou mezi Sedmihorkami a Hrubou Skálou. Zřejmě se staly obětí sběratelů kovů, kteří se již nezastaví před ničím. Škoda zřejmě přesáhne 100 tisíc korun.
Na deseti ztracených pamětních deskách dlouhých jeden metr a širokých 10 centimetrů byla napsána jména horolezců, místa úmrtí a datum tragédie. Nachází se zde nejen jména horolezců, kteří zahynuli na skalách v Českém ráji, ale kteří zemřeli při horolezeckém výstupu kdekoliv. Jde proto vskutku o unikátní hřbitov českých horolezců.
Členové horolezeckého oddílu TJ Český ráj, kteří se o symbolický hřbitov starají, odhadují škodu na více než 100 tisíc korun. „Je to bohužel tak, desky se musely ztratit mezi 29. prosincem až 1. lednem. Budeme se je snažit obnovit, ale je velmi těžké sehnat na něco takového peníze," potvrdil předseda TJ Český ráj Miloslav Homolka. Podle něj horolezci provedou opatření, aby krádež nebyla tak snadná, čímž si ale sami zvýší náklady na údržbu hřbitova.
„Krádež deseti desek byla oznámena ve středu 2. ledna. Poškozený uplatňuje škodu přes 100 tisíc, ale my musíme počkat na odborné vyjádření, jenž určí přesnou cenu, ta pak bude mít vliv i na trestní řízení," sdělil tiskový mluvčí Policie ČR Petr Kmínek.
Horolezecký hřbitov pod Mariánskou vyhlídkou mezi Sedmihorkami a Hrubou Skálou. Autor: Policie ČRPolicie žádá případné svědky o podání informací k této události na telefonu 974 475 721 nebo na bezplatné tísňové lince 158. Kovové desky byly dlouhé 1 metr a široké 10 centimetrů, jejich váha byla přibližně 14 kilogramů. 
„Čin je zatím kvalifikovaný jako přečin krádeže, za který hrozí pachateli trest až dva roky odnětí svobody. Pokud byl pachatel již v minulosti trestán nebo čin spáchala organizovaná skupina, tak jsou sazby o něco vyšší," dodal policejní mluvčí.
Zloději barevných kovů řádí v poslední době na Turnovsku v nebývalé míře, pravidelně se ztrácejí okapy z chalup nebo železné tyče ze zahrádek, ale i plechy a železné součásti přímo z areálů a skladů různých firem. Nedávno se zloději pokusili rozebrat dokonce ještě nedokončenou lávku na Malé Skále. Málokdo se ale zatím odvážil pomyslet, že by někdo zneuctil hřbitov, byť jen symbolický.

Co o horolezeckém hřbitově uvádí stránky hruboskalsko.cz:

Cintorín byl otevřen v roce 1971, rok po neštěstí v Peru, kde při československé výpravě na Huascarán přišlo o život šestnáct horolezců a mezi ni i Valerián Rišík Karoušek, který poprvé přišel s myšlenkou symbolického horolezeckého hřbitova. Nachází se zde nejen jména horolezců, kteří zahynuli na skalách v Českém ráji, ale kteří zemřeli při horolezeckém výstupu, skálolezectví, boulderingu, lezení na umělé stěně a skialpinismu kdekoliv. Výjimkou byla jména Josky Smitky s bratry Chlumovými, jejichž život neukončila nehoda ve skalách, ale gestapo.
V roce 1986 prošel památník rozsáhlou rekonstrukcí, při které byly vyzlaceny desky i symbol puklého slunce a zbudován nový přístup po železném schodišti. Ten však musel být po té znovu zcela předělán, vzhledem k nesouhlasu Státních lesů. Založením Tělovýchovné jednoty Český Ráj přešla správa hřbitova v listopadu 1985 z ČHS do její působnosti. Na Štědrý den ráno zde pravidelně koná mši za zesnulé kamarády husitský kněz Aleš Jaluška.

3 komentáře:

  1. Já tomu taky nerozumím, ani amnestii, která se mě osobně dotkla, protože chlap, který nás naboural,čímž mi nalomil zdraví je bez viny. Ani vandalům horolezeckého hřbitova.Obojí bych trestala, vandalství na takovém místě snad stětím ruky...A k tvému smutku, přijeď, půjdu zapálit svíčku s tebou. A upřímně ráda. A budu mlčet...
    Tvoje Radka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Radu no vidíš, kvůli tomuhle mě to štve taky. Slušný člověk nemá absolutně zastání. Snažíš se být slušná, pracovat, vychovávat děti a hajzl dostane amnestii a k tomu příspěvek do začátku aby se měl dobře. A hřbitov, ty ruce bych sekala hned a zrovna tak těm, co to od nich vykoupili.
      A tvůj návrh, že se půjdem projít beru a mlčet nemusíš.

      Vymazat